Întrebări despre aparatul dentar la care răspund cel mai frecvent:
Este bine ca până la vârsta de 7 ani, copilul să fie consultat de către un medic specialist ortodont.
Nu există în teorie o limită de vârstă pentru a beneficia de tratament ortodontic, indiferent de vârstă deplasarea dinților în os având loc prin același mecanism. Cu toate acestea, vârsta copilăriei și adolescenței are avantajul că oasele maxilare se află încă în creștere, favorizând obținerea unor rezultate terapeutice ce sunt mai greu de obținut la vârsta adultă.
În cadrul primei vizite, veți fi consultați, și vi se va da o trimitere către un centru de radioimagistica din București pentru întocmirea unui dosar ortodontic. Acest dosar cuprinde 2 radiografii și un set de fotografii intra si extraorale. Pe baza acestuia și a analizei modelelor de studiu, medicul va pune un diagnostic și va putea întocmi un plan de tratament ce va fi ulterior comunicat pacientului/părintelui.
Uneori, tratamentul nu poate fi efectuat fără extrațtia de dinți, în vederea obținerii alinierii dinților și a unei ocluzii (mușcături) corecte, precum și a creșterii stabilității în timp a rezultatului obținut. Progresele importante din domeniul Ortodonției fac posibil însă ca unele cazuri să poată fi tratate fără extracția de dinți.
Perioada de timp necesară variază în funcție de gravitatea problemei ortodontice, de vârsta pacientului, de respectarea programărilor pentru activările lunare și este cuprinsă între 18 și 36 luni, media fiind de aproximativ 2 ani.
Aplicarea pe dinți a aparatului nu implică nici un disconfort sau durere. Este o procedură care dureaza aproximativ o oră.
După aplicarea aparatului în cavitatea bucala veți simți probabil în următoarele 2-3 zile un disconfort sau posibil durere, care se remit de obicei complet în aproximativ o săptămână. Pentru ameliorarea durerii pot fi administrate analgezice sau antiinflamatorii nesteroidiene cum este Ibuprofenul sau Paracetamolul.
Dacă nu simțiți nicio durere sau disconfort, nu trebuie să vă îngrijorați, pentru că nu e nevoie să doară pentru ca aparatul să funcționeze!
Deși există alimente pe care trebuie să le evitați pe parcursul tratamentului, vestea bună este că vă puteți bucura în continuare de o alimentație variată.
Câteva reguli sunt:
– Nu mușcați din alimente de consistență dură. Tăiați-le/rupeți-le în bucăți mici sau dați-le pe răzătoare.
– Alunele, fisticul, migdalele, semințele, etc. le puteți consuma cu mai puține riscuri de a dezlipi bracket-urile, dacă le radeți!
– Evitați dulciurile, în special cele lipicioase și băuturile îndulcite, pentru că favorizează demineralizarea smalțului și apariția cariilor. Riscul de apariție a cariilor este mai mare când purtați aparat dentar.
– Ideal este ca după fiecare masa să vă spălați pe dinți!
Este obligatorie menținerea unei igiene impecabile a dinților, pentru a evita apariția cariilor, inflamațiilor gingivale sau apariției/accentuării petelor albe pe suprafața dinților. Din acest motiv, trebuie să vă spălați pe dinți după fiecare masă cu o periuță de dinți manuală sau electrică și să folosiți ața dentară precum și periuțele interdentare. Cereți informații suplimentare medicului ortodont.
După terminarea tratamentului activ, toți pacienții primesc retainer. Purtarea acestuia conform indicațiilor medicului, este obligatorie pentru păstrarea rezultatului obținut. Perioada de timp variază în funcție de vârsta pacientului, de tipul și gravitatea problemei ortodontice, de metoda de tratament utilizată. Adeseori se recomandă purtarea retainer-ului pe viață.
Dacă mai aveți și alte intrebări despre aparatul dentar nu ezitați să mi le puneți cu ocazia primei vizite în cabinet.
[icon name="map-marker"] Bd. Constantin Brancoveanu nr.65-71,
bl.29, sc.B, P, ap.38, interfon 38;
[icon name="phone"] 0735176117 [icon name="envelope"] office@ortoexpert.ro