Profilaxia dentară reprezintă ansamblul de tratamente și proceduri ce au rolul de a preveni apariția cariilor dentare sau a bolii parodontale și de a menține un zâmbet sănătos și o sănătate orală optimă. În continuare voi vorbi despre procedurile realizate de medicul stomatolog în cadrul profilaxiei, cum sunt detartrajul cu ultrasunete, periajul profesional, air-flow și sigilarea șanțurilor și fosetelor.
Detartrajul cu ultrasunete:
La baza profilaxiei dentare stă detartrajul cu ultrasunete în cadrul căruia se folosește o piesă de mână ce are în capăt un vârf de metal (ansă de detartaj) care vibrează. Aceste vibrații ultrasonice dislocă tartrul și îndepărtează placa bacteriană de pe suprafața dinților. Poate fi efectuat atât la adulți cât și la copii.
Avantajele detartrajului cu ultrasunete:
1.Eficiența:
Detartrajul cu ultrasunete face ca procesul de curățare a dinților să fie mai rapid și mai eficient.
2. Mai confortabil pentru pacient:
Vibrațiile ansei de detartraj sunt ușoare, reducând disconfortul din timpul detartrajului
3. Curățare mai profundă:
Ansa de detartraj poate pătrunde sub nivelul gingiei, îndepărtând placa bacteriană și depozitele de tartru care cu detartrajul manual nu ar putea fi îndepărtate.
4. Mai conservativ cu smalțul dentar;
Detartajul cu ultrasunete scade mult riscul de lezare a smalțului fața de metodele tradiționale.
Periajul profesional:
După detartajul cu ultrasunete, pentru ca suprafetele dentare să fie foarte netede, fără rugozități, se realizează periajul profesional. În timpul acestei proceduri , dinții sunt curățați cu o perie sau gumă specială, atașată la piesa rotativă a scaunului stomatologic. Periajul profesional se realizează cu paste speciale de profilaxie, care lasă dinții perfect netezi și lustruiți.
Se recomandă realizarea periajului profesional o dată la 6 luni, pentru a preveni acumularea plăcii bacteriene și a tartului, mai ales în cazul purtătorilor de aparat dentar fix. Prin periajul profesional al dinților, placa bacteriană este îndepărtată din locuri greu accesibile, scăzând riscul apariției cariilor și a inflamațiilor gingivale.
Air-flow:
Air-flow-ul reprezintă un dispozitiv modern utilizat în cadrul procedurilor de igienizare dentară, care curăță dinții prin propulsia asupra lor a unui jet de apă și bicarbonat de sodiu, sub presiune mare.
Rolul acestei manopere este acela de a îndepărta de pe dinți și ultimele posibile reziduuri sau colorații și de a-i lăsa netezi, lustruiți și strălucitori. Air-flow este minim invaziv asupra dinților și gingiilor, fiind confortabil pentru pacient.
Uneori, după efectuarea acestor 3 proceduri, se poate aplica pe dinți un tratament de fluorizare, pentru a întări smalțul dentar și a reduce riscul de carii.
Detartrajul cu ultrasunete, alături de celelalte proceduri de profilaxie dentară, au și rolul de a depista din timp leziuni carioase rămase altfel neobservate.
Sigilarea dentară
Sigilarea dentară este o măsură de profilaxie utilizată mai ales la copii, pentru a proteja molarii și premolarii de carii. Acesși dinți au șanțuri și fosete adânci, mai dificil de curățat în timpul periajului, fapt care favorizează apariția leziunilor carioase. Prin aplicarea sigilantului pe suprafața acestor dinți, ei vor fi mai ușor de curățat și mai rezistenți la carie.
Procedeul de realizare a sigilării dentare este unul simplu și nedureros și constă în următoarele etape:
1. Curățarea și uscarea suprafeței dentare
2. Aplicarea pe dinte a unui gel demineralizant.
Rolul acestui gel este de a crea o zonă dentară rugoasă, care să rețină sigilantul.
3. Aplicarea sigilantului :
Materialul sigilant se aplică pe suprafața dentară pregătită anterior și se întărește cu o lampă de fotopolimerizare.
Beneficiile profilaxiei dentare:
Realizarea periodică a profilaxiei dentare are următoarele beneficii:
- Prevenirea apariției afecțiunilor dentare și parodontale
- Îmbunătațirea aspectului dinților , care rămân mai albi, mai curați, mai plăcuți estetic
- Îmbunătățirea generală a stării de sănătate orală
- Prevenirea apariției cariilor sau bolii parodontale are ca rezultat și prevenirea unor costuri suplimentare necesare tratării unor astfel de afecțiuni stomatologice.
Rutina profilaxiei dentare:
Controalele periodice de rutină la medicul stomatolog ar trebui făcute o dată la 6 luni, în funcție de particularitățile individuale. Este esențial însă, ca igiena dentară zilnică să fie realizată corect, prin:
- periajul dinților de cel puțin 2 ori pe zi cu pastă de dinți ce conține fluor
- utilizarea aței dentare pentru a curăța și regiunile prin care dinții vin în contact și care nu pot fi igienizate corespunzător utilizând doar peria de dinți
- folosirea apei de gură sau a dușului bucal este opțională. Medicul stomatolog vă poate sfătui privind utilizarea acesteia.
În concluzie, profilaxia dentară, prin procedurile specifice (detartrajul cu ultrasunete, periajul profesional, air-flow-ul și sigilarea dentară) stă la baza unui zambet sănătos și strălucitor.
Profilaxia dentară de rutina este necesară pentru menținerea sănătății orale și prevenirea afecțiunilor dentare.
Programează o consultație și o igienizare dentară profesională in clinica noastră